logo

1967 Israelisk 6 dagars krig

Israel ockuperar Västbanken, Östra Jerusalem, Gaza, Golanhöjderna och Sinai. Sinai återlämnas senare i en fredsuppgörelse med Egypten.
5 juni 1967, en dag då araberna sovnade och fortfarande bevittnas i modern arabernas historia, en dag då arméerna i tre arabiska länder inte kunde motstå den sionistiska ockupationsarmén, och den fick ett stort nederlag, och (Israel) ockuperade Gazaremsan och Västbanken och resten av Förutom de syriska Golanhöjderna och den egyptiska Sinaien har Jerusalem blivit den första dominerande styrkan i regionen och har fördjupat idén om en oövervinnbar armé.

Det kan verkligen sägas: Detta krig var den viktigaste händelsen i regionens senaste historia, efter andra världskriget, som Azmi Bishara ser. Det har bevisat resultaten från kriget 1948, gjort det oföränderligt och framhävt (Israels) betydelse för väst, och också lämnat stora effekter i både araber och palestiniernas hjärtan. "Arabernas nederlag i kriget i juni 1967 som följdes av döden av Gamal Abdel Nasser 1970 utgjorde det slutgiltiga slaget som slutade arabisk nationalism. Araberna levde i flera år under drömmar om kulturell ära, styrka och enhet, men deras nederlag inom några timmar i händerna på den framväxande hebreiska staten ledde till Till kollapsen av den grundläggande myten om arabisk nationalism och förlägenhet för hans vårdnadshavare, egyptiska ledaren Gamal Abdel Nasser, vilket ledde till spridningen av löfte om en ljus framtid. "

Detta är något som observatörerna ser som att bryta kursen för att bygga ett modernt arabiskt kulturpolitiskt projekt som leddes av Egypten, å ena sidan, och å andra sidan öppnar vägen för uppkomsten av arabiska islamister på slagfältet igen. Ett av resultaten från återfallet i juni var också uppkomsten av (palestinsk nationalism), som nu representerar palestinier på Västbanken, Gaza och diasporan, som sedan gick igenom olika etapper som så småningom ledde till undertecknandet av Osloavtalet 1993 med (Israel), Efter motgången började palestinierna bli av med skyddet för de arabiska regimerna, och i stället ingick de i konflikt med varandra. Det hände också med kungariket Jordanien, och de tvingades lämna efter striderna i september 1970, varefter de gjorde Libanon till deras huvudbas innan de lämnade efter den israeliska aggressionen mot Libanon 1982, vilket banade vägen för att nå det ovannämnda Osloavtalet 1993.